Ne razumem ljudi, ki so se odločili za študij poklica, ki jih ne veseli. Zakaj tako mislim? Zato, ker očitno ni to to, da se potem stvari zalomijo. Govorim za poklic učitelja. Poznam učitelje, ki so resnično predani svojemu poslanstvu. Zaenkrat res še nisem imela neke slabe izkušnje. Tudi pomislila sem na to, da kakšno odgovornost nosijo in kako naporno zna biti delo z otroki. Niso vsi otroci lepo vzgojeni. Niso vsi otroci vzgojeni v duhu spoštovanja drug drugega. Avtoriteta odraslih se je izničla. Žal. Verjamem, da je težko in potem še starši vedno iščemo svoje pravice. Zagotovo se otroka brani, tudi, če ta nima prav. 😉 Hm.

V mojih šolskih časih je bilo drugače. Starši si kaj veliko niso upali ali pa jih ni zanimalo. V spominu mi bo ostala učiteljica, ki je vse po vrsti žalila. Veliko otrok je resnično zasovražilo  njen predmet in ta vzorec se je potem nosilo še v srednjo šolo.
Včeraj me je nek dogodek prav spomnil na to.
Opozorjena sem bila na učiteljico, ki bo učila mojo hči. Baje, da je žaljiva, nesramna, arogantna. Pomislila sem na to, da verjetno zato, ker se kdo do nje grdo obnaša. Tudi, če bi to bilo lahko opravičilo, ne sme bit. Vse vzamem z rezervo, a so ljudje, ki jim tudi verjamem in ne opozoril sprejmem kot “eno vaško kvanto”. Poznam, da so takšni učitelji iz lastnih izkušenj.

Vsi imamo lahko težave doma, v službi. Vsi smo ljudje. Jaz to razumem. Ne razumem pa, da si nekateri dvigajo svoj ego na mladih ljudeh, ki si želijo učiti in spoznati pošten in ljubeznjiv svet. Zakaj se potem prikažejo oni in jim ga rušijo? Zbijajo samozavest! Zakaj sistem ne prepozna teh ljudi? Nismo vsi za vse!
Hčerki nisem nič rekla o tem. Sem pa povprašala, kako je pri predmetu. Pogledala me je in rekla:” Veš, kako zabija!”😏
Nisem komentirala.

Kako naj bodo otroci dobri, če nimajo zgleda?
Kako naj bodo motivirani, če nekateri učitelji iščejo neznanje in ne znanja?
Po komu naj se zgledujejo?

Začnimo doma. Vzgojimo dobre ljudi, spoštljive, dobre do sočloveka, vljudne, poštene in pridne.

Upam, da njen sloves ne bo dotaknil mojega otroka. Mene ni nihče branil, jaz jo bom. Z ljubeznijo.

Katjuša